Σκήτη Αγ. Ανδρέα

Στη Σκήτη του Αγίου Ανδρέου μετά από 60 χρόνια

Η λαμπρή λιτανεία της εικόνας «Ἄξιόν Ἐστι» άλλοτε έφθανε μέχρι και την τότε Ρωσική Σκήτη του Αγίου Ανδρέα (Σεράι), που απέχει από τις Καρυές περίπου 10 λεπτά.

Ένα θλιβερό περιστατικό, που δημιούργησαν οι Ρώσοι, που εγκαταβιούσαν στην Σκήτη, έγινε αιτία να σταματήσει η επίσκεψη της εικόνας «Ἄξιόν στι» κατά τη λιτάνευσή της τη Δευτέρα της Διακαινησίμου στη Σκήτη του Αγίου Ανδρέου.

Συγκεκριμένα το 1936 οι Ρώσοι μοναχοί συνέλαβαν ένα σατανικό σχέδιο, το οποίο, αν εφάρμοζαν με επιτυχία, θα έκαναν κτήμα τους τη Βυζαντινή αγγελοΰμνητη εικόνα. Σύμφωνα με το σχέδιο τους ανέθεσαν σε αγιογράφο την ιστόρηση ενός πιστού αντιγράφου της ιερής Εικόνας «Ἄξιόν Ἐστι». Τη Δευτέρα της Διακαινησίμου του 1936, όταν οι λιτανεύοντες στην ιερή εικόνα έφθασαν στη Σκήτη, την τοποθέτησαν σε ευτρεπισμένο δισκέλι και άρχισαν τις δεήσεις. Ακολούθησαν οι αδελφικοί ασπασμοί και οι πασχάλιες ευχές. Στη συνέχεια οι Ρώσοι προσκάλεσαν τον Πρώτο, την Ιερή Επιστασία, τους μοναχούς και τον λιτανεύοντα λαό να τους τιμήσουν με την παρουσία τους στο πασχαλινό γεύμα, που είχαν ετοιμάσει. Ανύποπτοι οι λιτανευόντες πήγαν στην Τράπεζα για το γεύμα. Τότε βρήκε ευκαιρία μια ομάδα Ρώσων μοναχών να πραγματοποιήσει το πονηρό σχέδιό τους, να αφαιρέσει από το καλλιτεχνικό της πλαίσιο την πρωτότυπη εικόνα και να την αντικαταστήσει με το ακριβές αντίγραφο.

Εσωτερικό Σκήτης Αγ. Ανδρέου
Το εσωτερικό της Σκήτης του Αγίου Ανδρέα

Όμως, η Παναγία έβλεπε τα «ὅσα πονηρά ἐβουλεύσαντο» κατά της Σεπτής εικόνας Της οι Ρώσοι. Σ’ ένα γεροντάκι μοναχό έβαλε στην καρδιά του μεγάλη ανησυχία. Καθόταν στο τραπέζι χωρίς να τρώει και με το βλέμμα του ερευνούσε τη γύρω περιοχή και προσπαθούσε να ερμηνεύσει την ανησυχία του. Ξαφνικά, σηκώθηκε απότομα από το τραπέζι και κατευθύνθηκε σε ένα εξώστη, που υπήρχε εκεί κοντά. Τότε είδε τους Ρώσους να αφαιρούν την αρχαία εικόνα από το πλαίσιο της για να την αντικαταστήσουν με το αντίγραφο. Άρχισε να φωνάζει και τότε οι Ρώσοι έφυγαν τρομοκρατημένοι για να κρυφτούν. Για την επαίσχυντη αυτή πράξη των Ρώσων η Ιερή Κοινότητα απαγόρευσε στο εξής να λιτανεύεται η θαυματουργός εικόνα «Ἂξιόν Ἐστι» στη Σκήτη του Αγίου Ανδρέου τη Δευτέρα της Διακαινησίμου. Η τιμωρία της Σκήτης κράτησε εξήντα (60) ολόκληρα χρόνια. Το 1996 ο τότε Δικαίος της Σκήτης π. Παύλος ανακίνησε το θέμα της επίσκεψης της Παναγίας «Ἄξιόν Ἐστι» στη Σκήτη του Αγίου Ανδρέου και παρακάλεσε την Ιερή Κοινότητα να μην τους στερήσει την ευλογία της Παναγίας κατά την λιτάνευσή της.

Εκείνη την Δευτέρα της Διακαινησίμου του 1996 ο καιρός ήταν ακατάστατος και έβρεχε καταρρακτωδώς. Με το αιτιολογικό της κακοκαιρίας η Ιερή Επιστασία αρνήθηκε την επίσκεψη της Παναγίας στη Σκήτη. Όμως, γύρω στις 10.30 σταμάτησε η καταρρακτώδης νεροποντή και ένας θαυμάσιος ανοιξιάτικος και πασχαλινός ήλιος πρόβαλε στις Καρυές. Αυτό ερμηνεύτηκε ως θαύμα της Παναγίας και έτσι η Σκήτη του Αγίου Ανδρέου γεύτηκε την ευλογία της παρουσίας της Παναγίας «ἐν ταῖς αὐλαῖς της». Οι σχέσεις της Παναγίας και της Σκήτης είχαν αποκατασταθεί.

1. Αρχιμ. Θεοφυλάκτου Μαρινάκη, Θαυματουργές εικόνες της Παναγίας στο Άγιο Όρος, Θεσ/νίκη 2001.

Search
Scroll to Top