Οι 7 έξοδοι της εικόνας «Άξιον Εστί» από τον Άθω

Επτά φορές συνολικά, έφυγε η εικόνα «Ἄξιόν Ἐστι» από τον Άθωνα για τον κόσμο:

– Η πρώτη έξοδος έγινε το 1963 κατά τον εορτασμό της Χιλιετηρίδος του Αγίου Όρους, όταν μεταφέρθηκε στην Αθήνα, που την προσκύνησαν πλήθη πιστών.

– Η δεύτερη έξοδος ήταν τον Οκτώβριο του 1985 στην Θεσσαλονίκη κατά τα «Δημήτρια».

– Η τρίτη έξοδος ήταν το Νοέμβριο του 1987, όπου τέθηκε σε προσκύνημα στον Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών, σε συνδυασμό με την άφιξη στην Αθήνα του οικουμενικού Πατριάρχη Δημητρίου.

– Η τέταρτη ήταν τον Οκτώβριο του 1994, όταν η Ιερά Κοινότητα την συνόδευσε στην Κύπρο, προς ενίσχυση του θρησκευτικού φρονήματος των πιστών και προς ευλογία και χάρη του από δεκαετιών δεινοπαθούντος λαού της.

– Η πέμπτη έξοδος έγινε αμέσως μετά τους σεισμούς το καλοκαίρι του 1999, «τῇ πρωτοβουλίᾳ καί παρακλήσει τοῦ Ἀρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, πρός πνευματικήν παρηγορίαν τῶν σεισμοπλήκτων καί ὑλικήν ἐνίσχυσίν των», αφού τα εισπραχθέντα χρήματα καθορίσθησαν να διατεθούν για την στέγαση των σεισμοπλήκτων σε οικισμό που θα έφερνε την επωνυμία «Ἄξιόν Ἐστι».

– Η έκτη έξοδος της εικόνας ήταν τον Οκτώβριο του 2012. Η έξοδός της αποφασίστηκε από την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, ύστερα από σχετικό αίτημα του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθίμου, για τις εκδηλώσεις που προγραμμάτισε η Μητρόπολη, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Η εικόνα παρέμεινε στον ναό του πολιούχου Αγίου Δημητρίου από τις 13 Οκτωβρίου μέχρι την 1η Νοεμβρίου και την προσκύνησαν πολύ περισσότεροι από 100.000 πιστοί, Έλληνες και ξένοι.

– Η έβδομη και τελευταία έξοδος της εικόνας έγινε το 2022, στην Κομοτηνή. Η εικόνα «Άξιον Εστί» παρέμεινε για 6 ημέρες στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, προς παραμυθία και εμψύχωση των ακριτών της Θράκης αλλά και όλων των Ελλήνων. Την επόμενη μέρα την εικόνα υποδέχτηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.
Πριν την επιστροφή της εικόνας στο Όρος, πραγματοποιήθηκε ολιγόωρη στάση στην Ξάνθη παρουσία του Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, κληρικών και λαικών.

Search
Scroll to Top