Εκκλησία στη Ρωσία

Θαυμαστή εμφάνιση της εικόνας «Άξιον Εστί» στη Ρωσία

Στις αρχές του 21ου αιώνα, στην περιοχή Σαμάρα της επαρχίας Μπογκατόβσκι, στον ναό της Αγίας Σκέπης στο χωριό Μπελόβκα της Ρωσίας, μια εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστίν» εμφανίστηκε.

Όπως ο εφημέριος του ναού, ιερέας Σεργκέι Ελτσενίνοβ είπε: «Η ιστορία του πώς η εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου εμφανίστηκε στον ναό μας δεν έχει ακόμη επιλυθεί. Απλά συνέβη, ένα πρωί ανοίξαμε τον ναό και είδαμε μια μεγάλη εικόνα. Ήταν σκοτεινή, σχεδόν ολότελα μαυρισμένη, χωρίς κορνίζα. Κανείς από τους νεωκόρους του ναού δεν είχε να αναφέρει κάτι για την εμφάνισή της.

Καθημερινά τελούσαμε την παράκληση. Φυσικά, ήμασταν χαρούμενοι, γιατί μια ακόμη εικόνα προστέθηκε στον ναό μας, όμως, με τον καιρό το περιστατικό άρχισε να ξεχνιέται. Αλλά πριν 3 χρόνια σε μια απογευματινή ακολουθία στη γιορτή της Αγίας Τριάδος κάτι ασυνήθιστο συνέβη. Ήμουν στο ιερό, όταν ξαφνικά η εικόνα “ Ἂξιόν ἐστι” άρχισε να ευωδιάζει. Ένα ασυνήθιστο άρωμα άρχισε να εξαπλώνεται στον ναό, το οποίο θύμιζε ανοιξιάτικα αγριολούλουδα, μόνο πολύ δυνατότερο. Οι λίγοι ενορίτες μας έκαναν σα μικρά παιδιά…»

Ο ιερέας ενθουσιασμένος αμέσως ανέφερε το γεγονός στον Δεσπότη. Αυτός απάντησε:

«Αν είναι από Θεού, ο ίδιος ο Κύριος θα δείξει τι πρέπει να γίνει μετά…»

Και τα γεγονότα ακολούθησαν ως εξής: Η μαύρη εικόνα άρχισε να «αυτοκαθαρίζεται». Ήταν σαν ένα χέρι να παίρνει τα σκοτεινά χρώματα και να αποκαλύπτει τα λευκά, μπλε, ροζ και κόκκινα χρώματα της εικόνας. Σύντομα ήταν ήδη δυνατό να διαβαστεί το ειλητάριο, που κράταγε στο χέρι του το Βρέφος Ιησούς.

Ο ναός στην περιοχή Μπελόβκα, Σαμάρα - Ρωσία
Ο ναός της Παναγίας στο χωριό Μπελόβκα, Σαμάρα.

Τότε, η αρθρογράφος του άρθρου με τίτλο «Ἂξιόν Ἐστι» Oleg Bedula στην Εφημερίδα «Blagovest» είπε ότι πραγματοποιήθηκε η πρώτη θαυματουργική θεραπεία.

«…πολύς κόσμος γνώριζε αυτή την αλκοολική γυναίκα. Την δεκαετία του ‘80 ο άντρας της κρατούσε υψηλή διοικητική θέση στην ηγεσία της περιοχής Σαμάρα. Όταν το κομμουνιστικό κόμμα έφυγε από την εξουσία o άντρας, μην μπορώντας να αντέξει, πέθανε, ενώ η γυναίκα κατέφυγε στο ποτό. Προσπάθησαν πολλές φορές να τη θεραπεύσουν, μάταια! όμως. Στο τέλος οι γονείς και τα αδέρφια της την εγκατέλειψαν. Στο κάποτε πλούσιο διαμέρισμα παρέμενε μόνο το ψυγείο με μοναδικό περιεχόμενο μπουκάλια με αλκοόλ.

Οι πιστοί βοήθησαν την άρρωστη γυναίκα. Της δίδαξαν πώς να προσεύχεται και της έδωσαν τη διεύθυνση του ιερέως Σεργκέι Ελτσενίνοβ στο χωριό Μπελόβκα. Σύντομα βρέθηκε στο αγίασμα του Αγ. Νικολάου, το οποίο απείχε 5 χλμ. από το χωριό, και τότε για πρώτη φορά στη ζωή της πέρασε το κατώφλι του ναού.

– Όταν φίλησα την εικόνα της Μητέρας του Θεού “ Ἂξιόν Ἐστι”, ένιωσα ένα ζεστό ελαφρό χτύπημα, σαν από ρεύμα είπε η Σβετλάνα Ν. αργότερα. « Έμεινα έκπληκτη με αυτό, αλλά, όταν επέστρεψα σπίτι στη Μπελόβκα, από συνήθεια άνοιξα το ψυγείο και μόλις ακούμπησα ένα μπουκάλι, με συγχωρείτε, έκανα εμετό. Από τότε έχω μια δυνατή αποστροφή προς το αλκοόλ».

Σχεδόν ένα χρόνο μετά, η ζωή της Σβετλάνα άλλαξε εντελώς και είναι πια νηφάλια. Γνώρισε την πίστη, πηγαίνει στην εκκλησία, ξεκίνησε δουλειά. Κέρδισε ξανά τον σεβασμό των ανθρώπων και οι συγγενείς της επέστρεψαν ξανά. Τώρα βρίσκει το νόημα της ζωής στη μετάνοια και τη διακονία του πλησίον.»

1. Бедула О., «Достойно есть!» // Благовест (22.08.2008)

Search
Scroll to Top