Φωτ. Αγιορειτικής Φωτοθήκης = Pavlovski

Aγαπητοί εν Χριστώ αδερφοί,

οι περισσότεροι από σας ίσως γνωρίζετε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τη προσπάθεια μας να αναστυλώσουμε ένα από τα πιο ιστορικά κελλιά του Αγίου Όρους, το “Άξιον εστίν”.

Με πάνω από 1.000 χρόνια παρουσίας στο κέντρο της Αθωνικής πολιτείας, τις Καρυές του Αγίου Όρους το κελλί του «Άξιον Εστίν», αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της Ορθοδοξίας. Εντός του ναού του και μπροστά από την εικόνα της Παναγίας, ο Αρχάγγελος Γαβριήλ το 982 μ.Χ έψαλλε για πρώτη φορά τον πασίγνωστο ομώνυμο Θεομητορικό ύμνο. Από τότε η εικόνα μεταφέρθηκε στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου αποτελώντας την εφέστιο και προστάτιδα εικόνα όλου του Αγίου Όρους αλλά και ένα παγκόσμιο κειμήλιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Είναι η γνωστή σε όλους μας, Παναγία του “Άξιον εστίν”.

Με την ευλογία της Ι.Μ Παντοκράτορος το κελλί έχει επανδρωθεί με μια νέα αδελφότητα. Το κελλί αυτό λόγω της παλαιότητάς του, έχει υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές και υπάρχει άμεση ανάγκη στηρίξεως και ανακαινίσεως του όλου οικοδομήματος. Έτσι, χάριν της ιδιαίτερης πνευματικής και ιστορικής αξίας του κελιού, τα κτίσματά του θα πρέπει να αποκατασταθούν με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία του. Αυτή η αποκατάσταση αναμένεται να κοστίσει σημαντικά ποσά (όπως η αποκατάσταση ενός αρχαιολογικού χώρου) και μοναδικές πηγές που μπορούν να καλύψουν τέτοιου ύψους χρηματοδότηση είναι είτε ευρωπαϊκά προγράμματα ή κάποιος μεγάλος χορηγός.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να βρεθεί αυτή η χρηματοδότηση είναι η ύπαρξη μιας πλήρους και τεκμηριωμένης μελέτης η οποία θα περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον:

  • Λεπτομερή τοπογραφική αποτύπωση του συγκροτήματος
  • Γεωμετρική αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης με αρχιτεκτονικές μεθόδους
  • Πλήρη γενικά σχέδια των κτιρίων (κατόψεις, όψεις, τομές)
  • Τεκμηρίωση – φωτογραφική τεκμηρίωση της παθολογίας του κτίσματος
  • Ιστορική ανάλυση και αρχιτεκτονική τεκμηρίωση των ιστορικών φάσεων
  • Αρχιτεκτονική πρόταση αποκατάστασης του συγκροτήματος
  • Στατική μελέτη αποκατάστασης
  • Ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες για την λειτουργική αναβάθμιση του συγκροτήματος
  • Τεύχη προϋπολογισμού – οικονομικά τεύχη για την αποκατάσταση του Ιερού Κελλίου

Αυτή η μελέτη θα γίνει με την έγκριση της εποπτεύουσας αρχής διαφύλαξης της Αγιορείτικης Κληρονομιάς, ώστε να μπορεί να υποβληθεί για χρηματοδότηση.

Η μέχρι τώρα αποκατάσταση, ώστε να μπορεί να λειτουργεί το κελλί και να είναι βιώσιμο, έγινε με ίδια μέσα και με την βοήθεια μεμονωμένων πιστών τους οποίους και ευχαριστούμε εκ καρδίας. Δεδομένων όμως των αναγκών επιβίωσης των Πατέρων και των απαραιτήτων εξόδων επισκευής του κελλιού, αδυνατούμε να καλύψουμε το ποσό της μελέτης το οποίο ανέρχεται στις €40.000.

Για το σκοπό αυτό παρακαλούμε όποιον φορέα ή μεμονωμένο πιστό μπορεί και θέλει να μας στηρίξει στην προσπάθειά μας αυτή, να αποκαταστήσουμε ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της Ορθοδοξίας και του Αγίου Όρους, ώστε να το παραδώσουμε όπως του αξίζει για προσκύνηση σε αυτή και τις επόμενες γενεές πιστών.

Εκ του Ιερού  Κελλίου, ¨Άξιον εστίν¨.