Προστασία του ναού από τη βροχή.
Τοποθέτηση στεγάστρων στα παράθυρα και σοβάτισμα περιμετρικά του ναού για να προστατευτεί από τη βροχή.
Τοποθέτηση στεγάστρων στα παράθυρα και σοβάτισμα περιμετρικά του ναού για να προστατευτεί από τη βροχή.
Τοποθέτηση γυψοσανίδων στις οροφές, στοκάρισμα σε σημεία του τοίχου που υπήρχε φθορά, βάψιμο, ανακατασκευή χαλασμένων θυρών κ.ά
η κουζίνα πρίν και μετά…
Πολλές από τις εικόνες του κελλιού ρώσικου τύπου καθαρίστηκαν και έπειτα από μικρή βελτίωση κοσμούν τους τοίχους της Εκκλησίας και κάποιες τοποθετήθηκαν στο Αρχονταρίκι.
Το αρχονταρίκι επιδιορθώθηκε σε σημεία που παρουσίαζε μεγάλες ρωγμές και αφού βάφτηκε και καθαρίστηκε στολίζεται με εικόνες του Κελλιού…
Ο μικρός ναός στο δίμηνο της παραμονής της συνοδείας, καθαρίστηκε, βάφτηκε και γέμισε με εικόνες ρωσικού τύπου του κελιού, ύστερα από καθαρισμό και μικρή συντήρηση για να είναι έτοιμος έως τη πανήγυρη του κελιού…
Η παράδοση του κελιού αναφέρει ότι, όταν ο Αρχάγγελος έψαλλε τον νέο αυτό ύμνο πρός την Θεομήτορα και εξαφανίστηκε, οι εικόνες στο Ιερό βήμα άλλαξαν: Στη θέση του Χριστού, στο τέμπλο του μικρού ναΐσκου του κελλιού, δέσποζε πλέον η εικόνα της Παναγίας τύπου Ελεούσας, η οποία,μεταφέρθηκε στο Ναό του Πρωτάτου επονομαζόμενη έκτοτε «εικόνα του Άξιόν Εστιν». Στη θέση της Παναγίας βρέθηκε η εικόνα του Χριστού, ως επισφράγιση του θαύματος, δίνοντας τα πρωτεία στην Παναγία μας, ως «Κυρίας» του κελλιού. Η διάταξη αυτή διατηρείται ως σήμερα, σε ανάμνηση του γεγονότος και κατοχυρώνοντας τη μοναδικότητά του, ως ένα από τα λίγα τέμπλα στον κόσμο, με την Παναγία να βρίσκεται δεξιά της Ωραίας Πύλης.
Μια άλλη παράδοση σχετίζεται με το πηγάδι-αγίασμα που βρίσκεται αριστερά του Ναού. Λέγεται ότι το σημείο αντλήσεως υποδείχθηκε από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ. Η άριστη ποιότητα του νερού, της νέας αυτής «κολυμβήθρας του Σιλωάμ» και ο υδάτινος ορίζοντας του φρέατος, που μέχρι σήμερα ουδέποτε στέρεψε, αποτελούν δείγματα της μεγάλης Θεομητορικής ευλογίας.
Recent Comments