protato

Πραγματοποιήθηκε και σήμερα Δευτέρα της Διακαινησίμου, σύμφωνα με τη κρατούσα παράδοση, η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος “ Άξιον εστίν” στη περιοχή των Καρεών. Προηγουμένως τελέστηκε η πανυγηρική – αναστάσιμη  Θεία Λειτουργία στον ιστορικό ναό του Πρωτάτου προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Ανθηδώνος Νεκταρίου απο το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, και με τη  συμμετοχή πολλών ιερομονάχων από κελλιά της περιοχής των Καρεών. foveraΣτη συνέχεια άρχισε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος σύμφωνα με το τυπικό που ισχύει από το 1508, σε αντιπροσωπεία (κονάκια) Ιερών Μονών, στην Ι.Μ Κουτλουμουσίου και σε κελλιά των Καρεών, με κατάληξη το κτίριο της Ιεράς Κοινότητος. Την πομπή στην οποία συμμετείχε ο Πρωτεπιστάτης Γέρων Συμεών Διονυσιάτης και μέλη της Ιεράς Επιστασίας του Α.Ο, συνόδευσαν πλήθος μονάχων και  προσκυνητών σε ατμόσφαιρα πανυγηρική και χαρμόσυνη. Σε κάθε στάση – υποδοχή της ιεράς εικόνος υπήρχε το καθιερωμένο πασχαλινό κέρασμα στους μοναχούς και προσκυνητές που συνόδευαν τη λιτανεία.

koutloumousi koutloumou2 anthiminos nektarios alupiou ag. andreas litaneia2

 

 • IMG_1265 (1)
 • 20140930_125939
 • 20140930_125931

Παραμένει σφραγισμένη από το 1897.

Στο κελλί του «Άξιον Εστίν», στη βόρεια πλευρά του κτιρίου και στο μονοπάτι που οδηγεί προς τη κεντρική Καψάλα βρίσκεται η πόρτα του Αρχάγγελου Γαβριήλ.
Σύμφωνα με τη παράδοση, από αυτή τη πόρτα μπήκε ο Αρχάγγελος τα ξημερώματα της 11ης Ιουνίου του 982 μ.Χ, όταν και έψαλλε στον ταπεινό υποτακτικό για πρώτη φορά, τον ύμνο προς την Παναγία μας, το «Άξιον Εστίν».

Το 1897, σύμφωνα με επιγραφή που βρίσκεται πάνω από τη πόρτα, σφραγίστηκε «εις ανάμνησιν» του παραδόξου αυτού θαύματος και της θαυμαστής αγγελοφάνειας του Αρχάγγελου Γαβριήλ.

H θαυμαστή ιστορία ενός αντιγράφου της εικόνας «Άξιον Εστίν».

Panagia_to_Axion_Esti_01Στα χρόνια της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821, λίγο πριν τη μεγάλη καταστροφή της Χίου, το νησί λεηλατήθηκε από τους Τούρκους που ερήμωσαν τα πλούσια μοναστήρια του. Προσπα­θώντας να γλυτώσουν δυο Έλληνες συνάντησαν ένα Τούρκο, που τους πρόσφερε μια εικόνα, λέγοντας: «Πάρετε αυτή τη Μεριέμ» (οι Τούρκοι αποκαλούν την Παναγία Μεριέμ, δηλαδή Μαρία). Φοβισμένοι οι Έλληνες έμειναν διστακτικοί, για να ακούσουν άπ τον Τούρκο: «Προσπάθησα μ΄ένα τσεκούρι να κομματιάσω την εικόνα, για να βάλω τα σανίδια στη φωτιά. Το τσεκούρι έπεσε πολλές φορές πάνω στην εικόνα, αλλά η εικόνα δεν έπαθε τίπο­τε. Κοίταξα καλά την εικόνα και είδα το εικονιζόμενο πρόσωπο να μου χαμογελά. Κατάλαβα ότι η πίστη σας είναι μεγάλη και ότι η εικόνα αυτή δεν πρέπει να καταστραφεί. Πάρετε την εικόνα και να την βάλετε στην εκκλησία σας». Συγκινημένοι οί έλληνες σταυροκοπήθηκαν, ασπάσθηκαν την εικόνα της ελεούσης, την έκρυψαν σ’ ένα σακκί και ξεκίνησαν για την πατρίδα τους, το Ρεϊζδερέ Μικράς Ασίας.
Virgin_Mary_axion_esti_iconΗ εικόνα τοποθετήθηκε στον ναό της μονής του Αγίου Νικο­λάου, όπου «γρήγορα έγινε η παρηγοριά των δυστυχισμένων, ο γιατρός των ασθενών και η σκέπη των κατατρεγμένων». από τότε, «ο γιατρός και τα φάρμακα για τους Ρεϊζδερινούς ήταν η Ελεούσα. Κάθε μεγάλη ανάγκη τους εύρισκε γονατισμένους μπροστά στην εικόνα Της να ζητούν βάλσαμο για τον πόνο τους και δύναμη για τις συμφορές τους… η πίστη η βαθειά και η απέ­ραντη στη δύναμη Της, έδωσε υγεία σε πολλούς». Σύντομα η φήμη της θαυματουργής εικόνας ξεπέρασε τα όρια του Ρεϊζδερέ και «από παντού έτρεχαν να ζητήσουν το έλεος και την προστα­σία της». Το μοναστήρι και η εικόνα είχαν γεμίσει από πλούσια αφιερώματα και «χιλιάδες πιστών συνέρρεαν κάθε χρόνο στις 11 Ιουνίου, ημέρα εορτής», για να τιμήσουν τη μνήμη Της. Τότε γίνο­νταν πολλά θαύματα σε άρρωστους. Μεταξύ των πολλών θαυ­μάτων μεταφέρουμε ένα:

«Κάποια γυναίκα άρρωστη, που είχε ακούσει για τα θαύματα της Ελεούσας, παρακάλεσε την Παναγία να γίνει καλά και να προσφέρει αφιέρωμα τα βραχιόλια της. Πράγματι έγινε καλά. Η μεγάλη απόσταση όμως τού τόπου της από το Ρεϊζδερέ και η δυσκολία μετακινήσεως την εποχή εκείνη την εμπόδισαν να πραγ­ματοποιήσει την υπόσχεση της. Δεν έπαυε όμως να σκέπτεται την υποχρέωση της απέναντι της Παναγίας. Με μεγάλη κατάπληξη όμως είδε κάποια μέρα ότι τα βραχιόλια της έλειπαν. Υπέθεσε ότι της τα έκλεψαν. Αποφάσισε όμως να πάει στο μοναστήρι και ν’ αναπληρώσει με χρήματα την αξία των άφιερωθέντων. όταν έφθασε, ανέφερε το γεγονός στην ηγουμένη και εκείνη την οδήγη­σε μπροστά στην εικόνα να δει δύο βραχιόλια, που, κατά μυστη­ριώδη τρόπο, είχαν βρεθεί πριν από μερικές μέρες μαζί με τ’ άλλα αφιερώματα.

Μ’ έκπληξη είδε ότι ήταν τα δικά της. η Παναγία είχε εκπληρώσει την επιθυμία της πιστής γυναίκας».Οι, πιστοί κάτοικοι του Ρεϊζδερέ δεν αποχωρίσθηκαν την «Παναγία τους», ούτε στο πρώτο διωγμό του 1914, όπου πήγαν στη Χίο και επέστρεψαν, ούτε στον φοβερό τού 1922. Μέσα στη σφαγή έκρυψαν την εικόνα στο φούρνο ενός Μπαρούμα, ο όποιος, με κίνδυνο της ζωής του, την έσωσε. Ο Μπαρούμας έγινε κατόπιν μοναχός στο Άγιον Όρος, όπου και έκοιμήθη. Η εικόνα υστέρα από πολλές περιπέτειες έφθασε στη Χίο και κατόπιν στη Λήμνο. Μεταφέροντας το πλοίο την εικόνα, με κατεύθυνση την Κρήτη, πέρασε από τα παράλια του Αγίου όρους. Μαθαίνοντας οι μοναχοί για την εικόνα, εξήλθαν προς προϋπάντηση και θέλη­σαν να την κρατήσουν, αλλά η μεγάλη ευλάβεια των Ρεϊζδεριανών την ήθελε κοντά τους, στην Ιεράπετρα της Κρήτης.

Έγινε κι εδώ παρηγοριά και σκέπη των προσφύγων αλλά σύντομα και των ντόπιων κατοίκων. «Λατρεύτηκε με θέρμη καί πάθος». Αγαπήθηκε απ΄όλους τους κατοίκους της Ιεράπετρας. Όλοι όσοι την παρακάλεσαν, δέχθηκαν πλούσια τη χάρη της. Πολλά θαύματα έκανε». Η αγάπη των πιστών έκτισε προς τιμήν της Ελεούσας περικαλλή ναό. Η ιστορία της εικόνας αυτής είναι ένα ακόμη τεκμήριο της ευσέβειας τού μικρασιατικού λαού, της χάριτος των αγίων εικόνων και της παρουσίας της Θεοτόκου στις ανάγκες των τέκνων της.

Πηγή: http://www.diakonima.gr/2009/06/11/axion-esti-2/

 • Κελλί Άξιον Εστίν. Σκέπαστρο
 • 20140912_160129
 • Κελλί Άξιον Εστίν. Σκέπαστρο 2
 • 20140903_174937
 • 20140903_174758

Προστασία του ναού από τη βροχή.

Τοποθέτηση  στεγάστρων στα παράθυρα και σοβάτισμα περιμετρικά του ναού για να προστατευτεί από τη βροχή.

 • SAMSUNG
 • SAMSUNG
 • Αρκετά διαβρωμένη οροφή.
  SAMSUNG
 • Αντικατάσταση με γυψοσανίδες
  Κελλί Άξιον Εστίν. Γυψοσανίδες

Από τη συντήρηση των κελλιών.

Τοποθέτηση γυψοσανίδων στις οροφές, στοκάρισμα σε σημεία του τοίχου που υπήρχε φθορά, βάψιμο, ανακατασκευή χαλασμένων θυρών κ.ά

 • 2
 • SAMSUNG

Προσπάθεια δημιουργίας μιας μικρής κουζίνας….

η κουζίνα πρίν και μετά…

 • SAMSUNG
 • SAMSUNG
 • SAMSUNG

Περιποίηση εικόνων.

Πολλές από τις εικόνες του κελλιού ρώσικου τύπου καθαρίστηκαν και έπειτα από μικρή βελτίωση κοσμούν τους τοίχους της Εκκλησίας και κάποιες τοποθετήθηκαν στο Αρχονταρίκι.

 • SAMSUNG
 • Κελλί Άξιον Εστίν. Νέο Αρχονταρίκι
 • SAMSUNG
 • IMG-20140610-WA0030
 • SAMSUNG
 • SAMSUNG

Βελτιώσεις στο Αρχονταρίκι….

Το αρχονταρίκι επιδιορθώθηκε σε σημεία που παρουσίαζε μεγάλες ρωγμές και αφού βάφτηκε και καθαρίστηκε στολίζεται με εικόνες του Κελλιού…

 • SAMSUNG
 • SAMSUNG
 • 3
 • 1
 • Πριν από τη συντήρηση.
  keli-aksion-esti-6
 • Η εκκλησία τώρα.
  Κελλί Άξιον Εστίν. Ναός

Εργασίες συντηρήσεως της εκκλησίας…

Ο μικρός ναός στο δίμηνο της παραμονής της συνοδείας, καθαρίστηκε, βάφτηκε και γέμισε με εικόνες ρωσικού τύπου του κελιού, ύστερα από καθαρισμό και μικρή συντήρηση για να είναι έτοιμος έως τη πανήγυρη του κελιού…

Μετά την Αρχαγγελική ωδή…

asasaaaΗ παράδοση του κελιού αναφέρει ότι, όταν ο Αρχάγγελος έψαλλε τον νέο αυτό ύμνο πρός την Θεομήτορα και εξαφανίστηκε, οι εικόνες στο Ιερό βήμα άλλαξαν: Στη θέση του Χριστού, στο τέμπλο του μικρού ναΐσκου του κελλιού, δέσποζε πλέον η εικόνα της Παναγίας τύπου Ελεούσας, η οποία,μεταφέρθηκε στο Ναό του Πρωτάτου επονομαζόμενη έκτοτε «εικόνα του Άξιόν Εστιν». Στη θέση της Παναγίας βρέθηκε η εικόνα του Χριστού, ως επισφράγιση του θαύματος, δίνοντας τα πρωτεία στην Παναγία μας, ως «Κυρίας» του κελλιού. Η διάταξη αυτή διατηρείται ως σήμερα, σε ανάμνηση του γεγονότος και κατοχυρώνοντας τη μοναδικότητά του, ως ένα από τα λίγα τέμπλα στον κόσμο, με την Παναγία να βρίσκεται δεξιά της Ωραίας Πύλης.

aasaΜια άλλη παράδοση σχετίζεται με το πηγάδι-αγίασμα που βρίσκεται αριστερά του Ναού. Λέγεται ότι το σημείο αντλήσεως υποδείχθηκε από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ. Η άριστη ποιότητα του νερού, της νέας αυτής «κολυμβήθρας του Σιλωάμ» και ο υδάτινος ορίζοντας του φρέατος, που μέχρι σήμερα ουδέποτε στέρεψε, αποτελούν δείγματα της μεγάλης Θεομητορικής ευλογίας.